Hoe ziet de Toekomst van Werk er uit?

door mei 27, 2020Leiderschap, Partnerschap, Transformatie

We zijn inmiddels allemaal getuige van een ongekende verschuiving in de manier waarop we (thuis)werken, met elkaar (digitaal) communiceren en aan elkaar (resultaten) rapporteren.

Wat betekent dit voor onze werkomgeving en ons leiderschap?

Is digitaal het nieuwe normaal?

Zo’n twee derde van de werknemers wil graag 1 á 2 dagen thuis blijven werken, blijkt uit onderzoek. 20% van de medewerkers ziet het kantoor als overbodig en 78% van de werknemers zegt in de coronatijd minimaal net zo productief te zijn.

We ervaren dat er veel meer digitaal kan dan we dachten én beseffen dat een gezonde werk-privé balans essentieel is voor ons welzijn en geluk(t). Digitaal en flexibel werken zijn inmiddels een verwachting geworden. Welke invloed heeft dit bewustzijn op onze toekomstige manier van werken?

Bakstenen vormen niet je organisatie

We missen niet het kantoor, de reistijd en files. Wat we missen zijn collega’s. De spontane gesprekken op de gang en bij de koffieautomaat, informele ontmoetingen die zomaar kunnen leiden tot belangrijke beslissingen. Elkaar in levende lijve zien waarbij weer ruimte is voor interpretatie van onze non-verbale communicatie, dat toch een belangrijk deel bepaalt van hoe we met elkaar omgaan en elkaar begrijpen. Dat missen we als we alleen videobellen.

We hebben behoefte aan een goed gesprek, samenwerking, co-creatie en innovatie. Mensen willen een inspirerende werkomgeving waar ze elkaar kunnen ontmoeten om kennis en ideeën te delen, inspiratie, creativiteit en verdiepende contacten op te doen.

Wat we nodig hebben is een ontmoetingsplaats

Het traditionele kantoor, waar efficiëntie en controle centraal stonden, heeft de houdbaarheidsdatum gepasseerd. Wat we nodig hebben is een ontmoetingsplaats, waar medewerkers, klanten en partners samenkomen.

Een inspirerende en lerende omgeving. Een smeltkroes van ontmoetingen die het kloppende hart wordt van een organisatie.

Relaties zijn de hoeksteen van organisaties, maar ze hebben tijd en aandacht nodig om gezond te blijven. Naarmate de crisis langer duurt en de afstand groter wordt, kunnen deze relaties uithollen. Of we kunnen er voor kiezen om relaties tijdens bewuste ontmoetingen te verdiepen en versterken, waardoor een gevoel van eenheid ontstaat die ons sterker uit deze crisis laat komen.

Verbinding, Vertrouwen en Veerkracht spelen sleutelrol

Wat de huidige tijd ons duidelijk maakt, is dat het toekomstige voortbestaan – laat staan succes – van een organisatie afhankelijk is van ieders geleverde output én de daarbij behorende verantwoordelijkheid om te blijven leren en jezelf te motiveren optimaal bij te dragen.

Persoonlijk Leiderschap is key. Ons vermogen om ons aan te kunnen passen en te groeien, zal onze capaciteit om veerkrachtig en waardevol te zijn, in welke nieuwe werkelijkheid dan ook, enorm vergroten.

Ook wordt betekenisvol werk, bijdragen aan de Purpose van een organisatie die bij je past, steeds belangrijker. Het is de motor voor intrinsieke motivatie.

Leiders in the Lead

Deze werkcultuur transformatie biedt uitdagingen én kansen voor de toekomst. Niet alleen voor waar en wanneer we werken, maar vooral hoe we met elkaar samenwerken en hoe we vanuit leiderschap hieraan sturing en invulling geven.

Leiders hebben en voorbeeldrol bij het vergroten van verbinding, vertrouwen en veerkracht

Zij zijn de inspiratiebron voor betrokkenheid, emotionele gezondheid en ontwikkeling van mensen en de creativiteit van teams. En daarmee voor het succes van de organisatie.

Hoe mooi zou het zijn als we deze crisis benutten om ons leiderschap versneld te ontwikkelen en om nieuwe manieren van (samen)werken te vinden waar zowel de medewerker, de klant, de organisatie als de samenleving beter en gelukkiger van wordt?

Samen een wereld creëren met Geluk(t) voor iedereen!

Wij hebben hier vanuit Qmatters volop ideeën bij en nodigen je graag uit om hierover samen van gedachten te wisselen. Maak gerust de (digitale) verbinding!

Alexandra Boon

Alexandra Boon

Geluk(t) voor iedereen door mensen een Thuisgevoel te geven, dat is mijn missie. Als mensen zich in een organisatie thuis kunnen voelen - zichzelf kunnen zijn, zich betrokken voelen en met hun unieke talent van betekenis kunnen zijn voor anderen - ontstaat blijvende vooruitgang voor iedereen. Met onze Leiderschap- en Partnerschap programma’s lever ik graag een bijdrage aan Persoonlijk-, Team-, Klant- en Organisatie Geluk(t); een wereld waar iedereen er toe doet en we samen doen wat er toe doet!

Recente berichten

Proost op Partnerschap!

Proost op Partnerschap!

Het meest Gastgerichte Facilitaire team van Nederland worden, zijn en blijven. Dat is de ambitie van het Gouds Genootschap. Dat (ge)lukt alleen met een duurzaam partnerschap; als je elkaar diepgaand vertrouwt, vergaand samenwerkt en een eenheid bent. Als iedereen...

Een Win-Win Partnership dat werkt!

Een Win-Win Partnership dat werkt!

Coronatijd of niet met het Gouds Genootschap, een facilitair partnerschap bij de De Goudse bouwen we samen gewoon door. Niet alleen aan een sterkere connectie en integrale samenwerking, maar ook aan innovatie; High Tech én High Touch. In onze laatste online...

Echte Win-Win Partnerships zijn een Kans voor FM

Echte Win-Win Partnerships zijn een Kans voor FM

Interview Facto Magazine Deze week staat de Facto-Spotlight gericht op Alexandra Boon van Qmatters. Ze beantwoordt vragen over o.a. haar werk, de trends in Facility Management (FM) en geeft haar toekomstvisie op FM. Wat is momenteel in je werk het belangrijkste...

Zo ontwikkel je meer Moed – 7 Tips

Zo ontwikkel je meer Moed – 7 Tips

Moed is het pad van het Hart We kunnen allemaal wel een beetje meer moed en geluk(t) in ons leven gebruiken. Wat is Moed en hoe helpt het ons? Het Engelse en Franse 'courage' zijn afkomstig van het Latijnse woord 'cor', wat hart betekent. Het maakt direct de essentie...

De belangrijkste stap naar Geluk(t)

De belangrijkste stap naar Geluk(t)

Ontdek de GPS voor Geluk Ben jij nu de versie van jezelf die het meest gezond, gelukkig en succesvol is? Als je hier niet volmondig ja op kunt zeggen, is er een groot potentieel wat je nog kunt ontdekken. Een enorme kans, waar je vandaag nog ja tegen kunt zeggen....

Categorieën