Het Geheim van Succesvolle Teams

door jul 17, 2020Leiderschap, Partnerschap, Thuisgevoel, Transformatie

Sleutel tot Succesvolle Teams

Hoe creëer je een succesvol team of duurzaam partnership? Een omgeving waarin mensen zich volledig betrokken en aangemoedigd voelen om hun grootste inzet en beste ideeën bij te dragen?

Harvard professor Amy Edmondson en Google ontdekten al eerder wat een team vleugels geeft. Uit hun onderzoeken kwam de sleutel voor succesvolle teams:

Psychologische Veiligheid 

Het blijkt dé cruciale factor voor Team Geluk(t). De mensen worden er gelukkiger van en de resultaten beter.

Er zijn ook nieuwe inzichten. De laatste ontdekking is een formule voor de ontwikkeling van psychologische veiligheid in teams. En het inzicht dat psychologische veiligheid een voorwaarde is voor innovatie.

Nu de roep voor inclusie en innovatie steeds groter wordt, lijkt psychologische veiligheid ook hiervoor de sleutel.

In dit blog beantwoorden we allereerst de vragen:

Wat is het psychologische veiligheid, wat levert het op en hoe werkt het in de praktijk?

In het volgende artikel delen we graag de formule en route voor het blijvend vergroten van teamprestatie en innovatie.

Thuisgevoel

Wat is psychologische veiligheid?

Psychologische veiligheid is als het hebben van een Thuisgevoel: je voelt je nauw verbonden met je teamgenoten. Je kunt jezelf zijn, wordt geaccepteerd en gewaardeerd om wie je bent.

Je durft jezelf openlijk en vrij te uiten en kan, zonder risico, nieuwe dingen ontdekken, leren en uitproberen.

In een omgeving waar mensen zich thuis voelen, kan ieder teamlid erop vertrouwen niet afgewezen, gestraft of in verlegenheid te worden gebracht als ze binnen het team zeggen wat ze denken.

De inclusieve sfeer moedigt aan je mening te geven, je zorgen te delen, anderen aan te spreken, om hulp te vragen, kritisch te zijn op je eigen prestatie én die van anderen, gemaakte fouten openlijk te bespreken en ongevraagd nieuwe ideeën aan te dragen.

Openheid leidt tot meer vertrouwen, wat de basis legt voor nog meer openheid

Psychologische veiligheid is het gevoel onderdeel te zijn van een team en bij te dragen aan het gemeenschappelijk doel, zonder bang te hoeven zijn voor afwijzing. Het biedt een veilige basis voor verbondenheid en vertrouwen.

Win – Win Effect

Wat levert het op?

Het effect van psychologische veiligheid is veel groter dan het wellicht wat softe woord doet vermoeden, het levert ook harde resultaten op.

Wanneer de sociale veiligheid in een team structureel wordt verhoogd, ontstaat er een explosie van vertrouwen, betrokkenheid én betere prestaties. Hoe komt dat? We durven meer risico’s te nemen als we ons veilig voelen in een team.

Het Thuisgevoel zorgt voor een positieve sfeer waarin onderling vertrouwen gekoppeld wordt aan de vrijheid en het verlangen om het verschil te maken.

Als het veilige gevoel er is, creëren teams een inclusieve omgeving, waar ze het leren versnellen, ieders bijdrage vergroten en innovatie stimuleren. Ieders potentieel wordt ontwikkeld en benut.

Het creëert gelijkwaardigheid en een gemeenschappelijke wil om te groeien, te verbeteren en te vernieuwen.

Geluk(t) voor iedereen - QmattersHet gaat verder dan openheid en doelen realiseren. Het gaat om het beste uit elk teamlid halen en vanuit verschillende inzichten en ideeen samen een betekenisvol resultaat bereiken, waar iedereen beter van wordt.

Vanuit de combinatie van ieders unieke kwaliteiten en bijdragen ontstaat win-win, Geluk(t) voor iedereen.

Dit geeft een enorme hoeveelheid positieve energie. Dit leidt tot verbeteringen in mentale gezondheid en emotioneel welzijn, eigenaarschap, samenwerking, lerend vermogen, creativiteit en prestaties.

Hoe werkt psychologische veiligheid in de praktijk?

Hoe creëer je een omgeving waarin mensen zich volledig betrokken en aangemoedigd voelen om hun grootste inzet en beste ideeën bij te dragen?

Vanuit onze missie om, door middel van een Thuisgevoel, Geluk(t) voor iedereen te creëren, zijn we al jaren bezig met het in praktijk brengen van de onlangs ontdekte formule voor blijvend succesvolle teams en partnerships.

Wij weten uit ervaring dat wanneer mensen zichzelf kunnen zijn, ze het vertrouwen en de moed hebben om vrijuit en voluit, met al hun kwaliteiten, bij te dragen en het verschil te maken. Daarbij zien we in de praktijk dat in een omgeving waar mensen zich thuis voelen het leren en de groei wordt versneld, de prestaties verbeteren en innovaties versnellen.

Het patroon en het enorme positieve effect van een ‘Thuisgevoel op het werk’ fascineert me al tijden. Ik vroeg mij af, zou er een formule bestaan om succesvolle teams en partnerships te creëren? Is er een route om teams en organisaties duurzaam te transformeren?

Ik ontdekte het onlangs en deel het heel graag in mijn volgende blog:

De Succesformule voor Team Geluk(t)

Wil je ook de formule weten en er mee aan de slag? Maak gerust de LinkedIn connectie of volg de inspiratie op onze website.

Alexandra Boon

Alexandra Boon

Geluk(t) voor iedereen door mensen een Thuisgevoel te geven, dat is mijn missie. Als mensen zich in een organisatie thuis kunnen voelen - zichzelf kunnen zijn, zich betrokken voelen en met hun unieke talent van betekenis kunnen zijn voor anderen - ontstaat blijvende vooruitgang voor iedereen. Met onze Leiderschap- en Partnerschap programma’s lever ik graag een bijdrage aan Persoonlijk-, Team-, Klant- en Organisatie Geluk(t); een wereld waar iedereen er toe doet en we samen doen wat er toe doet!

Recente berichten

Proost op Partnerschap!

Proost op Partnerschap!

Het meest Gastgerichte Facilitaire team van Nederland worden, zijn en blijven. Dat is de ambitie van het Gouds Genootschap. Dat (ge)lukt alleen met een duurzaam partnerschap; als je elkaar diepgaand vertrouwt, vergaand samenwerkt en een eenheid bent. Als iedereen...

Een Win-Win Partnership dat werkt!

Een Win-Win Partnership dat werkt!

Coronatijd of niet met het Gouds Genootschap, een facilitair partnerschap bij de De Goudse bouwen we samen gewoon door. Niet alleen aan een sterkere connectie en integrale samenwerking, maar ook aan innovatie; High Tech én High Touch. In onze laatste online...

Echte Win-Win Partnerships zijn een Kans voor FM

Echte Win-Win Partnerships zijn een Kans voor FM

Interview Facto Magazine Deze week staat de Facto-Spotlight gericht op Alexandra Boon van Qmatters. Ze beantwoordt vragen over o.a. haar werk, de trends in Facility Management (FM) en geeft haar toekomstvisie op FM. Wat is momenteel in je werk het belangrijkste...

Zo ontwikkel je meer Moed – 7 Tips

Zo ontwikkel je meer Moed – 7 Tips

Moed is het pad van het Hart We kunnen allemaal wel een beetje meer moed en geluk(t) in ons leven gebruiken. Wat is Moed en hoe helpt het ons? Het Engelse en Franse 'courage' zijn afkomstig van het Latijnse woord 'cor', wat hart betekent. Het maakt direct de essentie...

De belangrijkste stap naar Geluk(t)

De belangrijkste stap naar Geluk(t)

Ontdek de GPS voor Geluk Ben jij nu de versie van jezelf die het meest gezond, gelukkig en succesvol is? Als je hier niet volmondig ja op kunt zeggen, is er een groot potentieel wat je nog kunt ontdekken. Een enorme kans, waar je vandaag nog ja tegen kunt zeggen....

Categorieën