Succesformule voor Team Geluk(t)

door jul 26, 2020Leiderschap, Partnerschap, Thuisgevoel, Transformatie

Ontdek de Succesformule voor Team Geluk(t)

Hoe creëer je een succesvol team of duurzaam partnership? Een omgeving waarin mensen zich volledig betrokken en aangemoedigd voelen om hun grootste inzet en beste ideeën bij te dragen?

In mijn vorige blog Het Geheim van Succesvolle Teams onthulde ik hiervoor al de sleutel:

Psychologische Veiligheid 

Daar beantwoordden we ook de vragen:
Wat is psychologische veiligheid, wat levert het op en hoe werkt het in de praktijk?

Zoals beloofd, delen we nu de meest recente inzichten die mij geïnspireerd hebben tot het uitwerken en delen van een Succesformule voor Team Geluk(t) en versnelde innovatie.

Ontdek het en ga er mee aan de slag. En ervaar samen meer energie, creativiteit én duurzaam resultaat!

Aha ervaring

Onlangs ontdekte ik de ingrediënten van de formule voor de ontwikkeling van psychologische veiligheid in teams. En dat psychologische veiligheid een voorwaarde is voor co-creatie en innovatie.

Vanuit onze missie om, door middel van een Thuisgevoel (lees: psychologische veiligheid), Geluk(t) voor iedereen te creëren, zijn we (onbewust) al jaren bezig met het in praktijk brengen van de formule.

Het resultaat? Succesvolle, creatieve teams en duurzame, innovatieve partnerships.

Toen ik recent een podcast beluisterde waarin Dr. Timothy Clark de inzichten uit zijn onderzoek naar psychologische veiligheid deelde, was dit voor mij een feest van herkenning.

Hij bevestigde wat wij in de dagelijkse praktijk ervaren:
Wij zien dat wanneer mensen zichzelf kunnen zijn, ze het vertrouwen en de moed hebben om vrijuit en voluit, met al hun kwaliteiten, bij te dragen en het verschil te maken. Daarbij weten we uit ervaring dat in een omgeving waar mensen zich thuis voelen het leren en de groei wordt versneld, de prestaties verbeteren en innovaties versnellen.

Het patroon en het enorme positieve effect van een ‘Thuisgevoel op het werk’ fascineert me al tijden. En na het horen van deze laatste onderzoeksuitkomsten, besloot ik om de ingrediënten verder uit te werken in een formule en model. En het met jullie te delen, zodat iedereen er mee aan de slag kan.

Geluk(t) voor iedereen!

Waarom vinden wij het zo belangrijk om de formule te delen, vraag je je wellicht af? Simpel, omdat wij graag bijdragen aan meer persoonlijk, team en organisatie Geluk(t).

Het biedt een route voor teamsucces en win-win partnerships. Het is een middel om elkaar gelukkiger te maken én tot betere prestaties te komen.
Kortom: het leidt tot Geluk(t) voor iedereen!

Een ’team dat werkt’ levert namelijk een enorme hoeveelheid positieve energie. Het leidt tot verbeteringen in mentale gezondheid en emotioneel welzijn, eigenaarschap,  samenwerking, lerend vermogen, creativiteit en prestaties. Het is goed voor de mensen én de resultaten. Iedereen wordt er beter van. Daar gaan wij voor!

De Route naar Team Geluk(t)

En dan nu de formule voor Team Geluk(t).

De formule bestaat uit 4 elementen van psychologische veiligheid. Ze beschrijven een universeel patroon die de natuurlijke ontwikkeling van menselijke behoeften in organisaties weerspiegelt. En naadloos aansluit bij onze aanpak om teams en organisaties duurzaam te transformeren.

Graag delen we de 4 samenhangende elementen die in balans leiden tot de route naar Team Geluk(t):

1. Inclusiviteit vergroten – voelt iedereen zich thuis?

Inclusie veiligheid voldoet aan de fundamentele menselijke behoefte om te verbinden en erbij te horen. Iedereen wil gezien, gehoord en geaccepteerd worden. Als we onderdeel zijn van een team zonder de angst voor afwijzing of schaamte voelen we dat we ertoe doen. Dit vergroot ons vertrouwen, veerkracht en autonomie.

Wanneer we inclusie veiligheid voor anderen creëren, ongeacht onze verschillen, erkennen we onze gemeenschappelijke menselijkheid. We verwerpen arrogantie en superioriteit en creëren gelijkwaardigheid.

Inclusiviteit zorgt voor betrokkenheid en een diepere verbinding, het is het fundament voor duurzame relaties.

2. Leren versnellen – is er een ontwikkelgerichte en leergierige werksfeer?

De leerveiligheid speelt in op onze menselijke behoefte om te ontwikkelen en te groeien. Het stelt ons in staat om ons veilig te voelen terwijl we ons bezighouden met alle aspecten van het leerproces – vragen stellen, feedback geven en ontvangen, experimenteren en zelfs fouten maken.

Als we leerveiligheid ervaren, zijn we eerder bereid kwetsbaar te zijn, risico’s te nemen en veerkracht te ontwikkelen in het leerproces.

Wanneer we veiligheid om te leren voor anderen creëren, stimuleren we een growth mindset, een ontwikkelgerichte en leergierige houding.

Het is de bron voor het vergroten van onze kennis en vaardigheden, onze deskundigheid.

3. Bijdrage vergroten – is er betrokkenheid en inzet om het verschil te willen maken?

Bijdrage veiligheid doet recht aan ons verlangen om ons potentieel te ontwikkelen en van betekenis te zijn; een zinvolle bijdrage te leveren en het verschil te maken.

Wanneer we ons veilig en vrij voelen om als volwaardig lid van het team bij te dragen, gebruiken we onze kwaliteiten en vaardigheden om met energie en enthousiasme waarde te creëren. Hoe meer we bijdragen, hoe meer vertrouwen en competenties we ontwikkelen om nog meer bij te dragen.

Als we deze veiligheid voor anderen creëren, geven we hen autonomie, begeleiding en aanmoediging in ruil voor inspanning en resultaten.

Het is de voeding voor bevlogenheid, prestatie en waardecreatie.

4.  Innovatie stimuleren – stimuleren we elkaar om het elke dag beter te doen?

De veiligheid om elkaar uit te dagen sluit aan op onze basisbehoefte om dingen beter te maken. Het stelt ons in staat om ons veilig te voelen om de status quo ter discussie te stellen. Het geeft ons ruimte om te innoveren en creatief te zijn, zonder vergelding of het risico onze reputatie of status te schaden.

Wanneer we deze veiligheid creëren, geven we ruimte voor kwetsbaarheidopenhartigheid en moed.

Het is de versneller voor creativiteit, co-creatie en innovatie.

Team Geluk(t) Model

De 4 elementen van de succesformule vormen samen de basis van het Qmatters Team Geluk(t) Model. En de bron voor betrokkenheid, bevlogenheid, deskundigheid en creativiteit.

In balans leiden de 4 elementen tot een positief werkklimaat met Geluk(t) voor iedereen als waardevol resultaat.

Nu is de vraag, hoeveel Geluk(t) ervaar jij binnen jouw team of organisatie?
Anders gezegd: voelt iedereen zich inbegrepen, veilig om te leren, veilig om bij te dragen én veilig om de status quo uit te dagen?

Zie je ruimte voor verbetering en wil je hiermee verder aan de slag? Lees dan verder hoe je dit duurzaam kunt doen.

 

Hoe creëer je een blijvend succesvolle samenwerking?

Het fundament voor innovatie en Team Geluk(t), een diepere, creatieve samenwerking, is gebouwd op veiligheid, verbinding en vertrouwen.

Uit eigen ervaring weten we dat er 3 ingrediënten nodig zijn om de succesformule duurzaam te laten werken. In de praktijk betekent dat het blijven voeden en ontwikkelen van:

  • Partnerschap – vertrouwen bouwen door diepe verbondenheid en gedeelde waarden
  • Persoonlijk Leiderschap – authenticiteit, openheid, vrijmoedigheid en voorbeeldgedrag
  • Purpose – de wil om met een gedeeld hoger doel en ieders unieke bijdrage van betekenis te zijn en het verschil te maken

In samenhang zorgen deze 3 elementen voor het welzijn van mensen, succesvolle teams en betekenisvolle organisaties. Kortom: voor Geluk(t) voor iedereen!

Aan leiders de cruciale taak om een veilige thuisbasis voor dit Geluk(t) te creëren en mensen uit te dagen het verschil te maken. In essentie gaat dit over een gezonde balans tussen Relatie & Prestatie, tussen Care (verbinding en vertrouwen) & Dare (uitdagen en aanmoedigen).

Ook aan de slag?

Wij passen de bovenstaande veranderformule en ingrediënten toe om teams en organisaties te helpen transformeren. Om samen succesvolle, creatieve teams en duurzame, innovatieve partnerships te realiseren.

Wil jij ook het Geluk(t) van mensen, teams en je organisatie blijvend verhogen?

Maak dan gerust de verbinding. We helpen je graag een Thuisgevoel te creëren, de belangrijkste bron voor meer welzijn, energie én duurzaam resultaat!

Alexandra Boon

Alexandra Boon

Geluk(t) voor iedereen door mensen een Thuisgevoel te geven, dat is mijn missie. Als mensen zich in een organisatie thuis kunnen voelen - zichzelf kunnen zijn, zich betrokken voelen en met hun unieke talent van betekenis kunnen zijn voor anderen - ontstaat blijvende vooruitgang voor iedereen. Met onze Leiderschap- en Partnerschap programma’s lever ik graag een bijdrage aan Persoonlijk-, Team-, Klant- en Organisatie Geluk(t); een wereld waar iedereen er toe doet en we samen doen wat er toe doet!

Recente berichten

Proost op Partnerschap!

Proost op Partnerschap!

Het meest Gastgerichte Facilitaire team van Nederland worden, zijn en blijven. Dat is de ambitie van het Gouds Genootschap. Dat (ge)lukt alleen met een duurzaam partnerschap; als je elkaar diepgaand vertrouwt, vergaand samenwerkt en een eenheid bent. Als iedereen...

Een Win-Win Partnership dat werkt!

Een Win-Win Partnership dat werkt!

Coronatijd of niet met het Gouds Genootschap, een facilitair partnerschap bij de De Goudse bouwen we samen gewoon door. Niet alleen aan een sterkere connectie en integrale samenwerking, maar ook aan innovatie; High Tech én High Touch. In onze laatste online...

Echte Win-Win Partnerships zijn een Kans voor FM

Echte Win-Win Partnerships zijn een Kans voor FM

Interview Facto Magazine Deze week staat de Facto-Spotlight gericht op Alexandra Boon van Qmatters. Ze beantwoordt vragen over o.a. haar werk, de trends in Facility Management (FM) en geeft haar toekomstvisie op FM. Wat is momenteel in je werk het belangrijkste...

Zo ontwikkel je meer Moed – 7 Tips

Zo ontwikkel je meer Moed – 7 Tips

Moed is het pad van het Hart We kunnen allemaal wel een beetje meer moed en geluk(t) in ons leven gebruiken. Wat is Moed en hoe helpt het ons? Het Engelse en Franse 'courage' zijn afkomstig van het Latijnse woord 'cor', wat hart betekent. Het maakt direct de essentie...

De belangrijkste stap naar Geluk(t)

De belangrijkste stap naar Geluk(t)

Ontdek de GPS voor Geluk Ben jij nu de versie van jezelf die het meest gezond, gelukkig en succesvol is? Als je hier niet volmondig ja op kunt zeggen, is er een groot potentieel wat je nog kunt ontdekken. Een enorme kans, waar je vandaag nog ja tegen kunt zeggen....

Categorieën