Zo ontwikkel je meer Moed – 7 Tips

door sep 14, 2020Leiderschap, Purpose

Moed is het pad van het Hart

We kunnen allemaal wel een beetje meer moed en geluk(t) in ons leven gebruiken.

Wat is Moed en hoe helpt het ons?

Het Engelse en Franse ‘courage’ zijn afkomstig van het Latijnse woord ‘cor’, wat hart betekent. Het maakt direct de essentie van moed duidelijk. Moed is het pad van het Hart.

Als we ons hart volgen en weten wat we écht willen, hebben we ook de moed om het te doen. We hebben dus ons hart nodig om moedig te zijn.

Moed is niet de afwezigheid van angst. Moed is angst voelen en toch je hart volgen.
Het zorgt ervoor dat je tóch die dingen doet die jij belangrijk vindt.

Moed gaat over persoonlijk leiderschap, je ware zelf willen én durven zijn. Authenticiteit geeft innerlijke kracht en vergroot je veerkracht. Het helpt om je leven te leven, zoals jij het wilt.

Met moed, vertrouw je op jezelf dat je iets kunt, ondanks dat je geen honderd procent zekerheid hebt. Vertrouwen is precies wat nodig is om in actie te komen.

Moed zorgt ervoor dat angst verdwijnt en verandert in vertrouwen

Moed is essentieel om meer welzijn en Geluk(t) te ervaren, je leven voluit te leven en echt gelukkig te zijn. Durf jij daarvoor te kiezen?

Hoe ontwikkel je Moed?

Waar haal je de moed vandaan om te gaan voor wat er voor jou echt toe doet? We geven je graag 7 Tips.

Tip 1. Houd je ogen op je doel, dan voel je moed in overvloed

Ken je Victor Frankl, die de holocaust overleefde? Het lukte hem doordat hij de zin van het leven niet uit het oog verloor.

Wie een Waarom heeft om voor te leven, kan bijna iedere Hoe doorstaan – Victor Frankl

Wanneer je je doel voor ogen houdt, komt er een enorme kracht in je vrij. Er ontstaat extra adrenaline, energie en moed om ervoor te gaan. Hierdoor zie je mogelijkheden en ervaar je minder obstakels. Obstakels zie je pas, zodra je je ogen van je doel afhaalt.

Moed is eerlijk zijn naar jezelf 

Anders gezegd, zodra jij het pad van het hart verlaat, je doel of purpose niet meer volgt, verlies je je kracht; de verbinding met jezelf en anderen. Je bent niet meer eerlijk naar jezelf. De mensen om je heen hebben dat direct door en vertrouwen je minder. En je ervaart zelf ook minder vertrouwen.

Dus volg het pad van je purpose. Als je je Waarom volgt, ontvouwt het Hoe zich als vanzelf.

Tip 2. Geen moed zonder angst

Voor het ervaren van moed, is angst onvermijdelijk. Wil je leren leren lopen? Dan moet je eerst (durven) vallen.

Elke medaille heeft twee kanten. Er bestaat geen licht zonder donker, geen vreugde zonder verdriet, geen succes zonder falen en dus geen moed zonder angst.

De valkuil is dat we de ene kant goedkeuren en de andere afkeuren. We gaan voor succes maar verafschuwen falen. Daadwerkelijk beseffen dat het ene niet zonder het andere kan bestaan, werkt enorm krachtig.

Het helpt om neutraal naar beide kanten van het spectrum te kijken; voorbij het goed en fout, zonder oordelen en veroordelen. Het daagt jezelf uit om beide kanten van de medaille te onderzoeken én te waarderen.

Moed groeit als je jezelf neutraal kunt observeren en stopt met het veroordelen van jezelf en anderen.

Anderen zijn een spiegel voor je eigen angst en groei. Zie je angst onder ogen, veroordeel het niet en gebruik het in je voordeel!

Tip 3. Geloof je gedachten niet

Angst is puur een gedachte en gedachten zijn niet echt. Angst is dus niet echt.

De grootste eye-opener voor mensen met angsten? Wanneer ze ervaren dat hun angstwekkende gedachten helemaal niet waar blijken te zijn, als ze hun gedachten analyseren.

De angst en nare gedachten zijn geen feiten, geen waarheden. Het zijn producten van je brein, die zelden overeenkomen met de werkelijkheid.

Onze ‘monkey mind’ reageert vanuit het overlevingsmechanisme (fight-flight-freeze) en zorgt voor een gevoel van angst. Hierdoor vermijden we om dingen te doen die we diep van binnen heel graag willen. Dit kost onnodig veel energie en levensgeluk.

Word toeschouwer van je angst

Hoe bewuster je bent van je angsten en beperkende overtuigingen (gedachten die niet waar blijken te zijn), des te makkelijker het wordt om je belemmerende patronen los te laten. En hoe meer ruimte je voelt om vrij en moedig te handelen.

Zet je ‘eigen wijsheid’ overboord, trap niet in de valkuilen van je bovenkamer en overmeester je programmering en angst!

Tip 4. Ontspan – ga uit je hoofd in je lijf

Hoe kun je je angstige gedachten stoppen? Door bewust van je hoofd naar je lijf te gaan.

Haal diep adem of doe een ademhalingsoefening. Je kunt niet angstig zijn en tegelijkertijd diep ademhalen. Dat is biologisch onmogelijk.

Ook sporten, wandelen, mindfulness etc. halen je uit je hoofd, zorgen voor ontspanning en verhogen je energie.

Voldoende slaap en gezonde voeding spelen ook een belangrijke rol om lichamelijke- en geestelijke vermoeidheid en daarmee angstgevoelens te verminderen.

Kortom: zorg voor voldoende rust en energie om je tegen stress te wapenen en je moed en zelfvertrouwen te versterken.

Tip 5. Ga emoties niet uit de weg

Heb geen angst voor de angst. Angst is heel normaal. Het is ‘gewoon’ een emotie.

Eigenlijk is de echte crux dat we instinctief van pijnlijke ervaringen wegblijven, we willen geen onplezierige emoties.

Veelal drukken we onze (angst)gevoelens weg. Dat kost veel energie en werkt averechts. Het is als een bal die we met kracht onder water proberen te houden. Dat kunnen we niet langdurig volhouden, de bal cq emotie komt met dezelfde kracht weer terug naar boven.

De kunst is om je angst toe te laten, te voelen en uit te spreken dat je bang bent, iets spannend of moeilijk vindt.

Probeer er niet ‘overheen’ te komen. Het vechten, vluchten of onderdrukken van een angstgevoel maakt het alleen maar sterker.

Sluit vrede met angst!

Tip 6. Gevoel moet gevoeld worden

Ga emoties dus niet uit de weg, maar doorleef ze. Gevoel moet gevoeld worden.

Waar haal je de moed vandaan om te voelen wat er gevoeld moet worden? Een paar suggesties:

  • Onaangename emoties komen en gaan. Ze zijn altijd tijdelijk. Voel het: de schoonheid, het verdriet, de frustatie, het geluk. Zo ervaar je dat je leeft!
  • Heb compassie voor de emoties die je ervaart. Laat ze er zijn.
  • Wees niet bang om bang te zijn. Het ervaren van je emoties levert je niets dan opluchting op. Er valt dus in de realiteit niets te vrezen.
  • Weet dat angstig zijn niet betekent dat je laf bent.
  • Kwetsbaarheid is een kracht en geen zwakte!

Tip 7. Train je lefspier

Ervaar je angst en wil je geluk(t)? Zie je angst dan onder ogen door gewoon te ‘doen‘.

Angst is de wens om de toekomst te sturen. Moed is laten gebeuren wat komen gaat.

Veel mensen zijn op zoek naar ultieme zekerheid. Honderd procent zekerheid, dat bestaat niet. We kunnen nooit volledige controle krijgen over wat er gaat gebeuren. Accepteer dat het leven niet te controleren is.

Doe waar je bang voor bent totdat je vrij bent

Het leven zal je regelmatig kansen, situaties en zelfs letterlijke uitnodigingen geven. Zeg daar ‘ja’ tegen. Zo oefen je moed!

Wanneer je datgene waar je bang voor bent, alsnog doet, gebeurt er iets bijzonders. Moed zorgt ervoor dat angst verdwijnt en in vertrouwen verandert.

Zo voedt je je innerlijke kracht, vertrouwen en moed. Hoe meer je oefent om deze lefgevoelens te ervaren, hoe sterker je moed wordt. Daarna wordt het steeds makkelijker om je moedig te voelen, omdat je goed weet hoe het voelt.

Aanmoediging

Meer Geluk(t) ervaren en je mooiste leven leven, vraagt dus om moed.

Moed om helder te krijgen wat jouw (levens)doel is en wat je wel en niet meer wilt. Moed om je grenzen aan te geven, zaken los te laten en soms ‘nee’ te zeggen.

Minder moet, meer moed!

Moed gaat over minder moeten en jezelf durven zijn. Om te gaan voor je passie en purpose en waar jij echt gelukkig van wordt. Durf jij dat?

Moedig zijn betekent dat je initiatief toont en niet afwacht. Dat je om hulp durft te vragen en actie onderneemt.

Heb jij het lef om te gaan voor wat er voor jou echt toe doet?  En de eerste stap te zetten?

Alle vertrouwen dat het je gaat lukken, als jij de moed hebt om er voor te kiezen!

Als je hulp en aanmoediging kunt gebruiken, begeleiden we je hierbij graag.

Alexandra Boon

Alexandra Boon

Geluk(t) voor iedereen door mensen een Thuisgevoel te geven, dat is mijn missie. Als mensen zich in een organisatie thuis kunnen voelen - zichzelf kunnen zijn, zich betrokken voelen en met hun unieke talent van betekenis kunnen zijn voor anderen - ontstaat blijvende vooruitgang voor iedereen. Met onze Leiderschap- en Partnerschap programma’s lever ik graag een bijdrage aan Persoonlijk-, Team-, Klant- en Organisatie Geluk(t); een wereld waar iedereen er toe doet en we samen doen wat er toe doet!

Recente berichten

Proost op Partnerschap!

Proost op Partnerschap!

Het meest Gastgerichte Facilitaire team van Nederland worden, zijn en blijven. Dat is de ambitie van het Gouds Genootschap. Dat (ge)lukt alleen met een duurzaam partnerschap; als je elkaar diepgaand vertrouwt, vergaand samenwerkt en een eenheid bent. Als iedereen...

Een Win-Win Partnership dat werkt!

Een Win-Win Partnership dat werkt!

Coronatijd of niet met het Gouds Genootschap, een facilitair partnerschap bij de De Goudse bouwen we samen gewoon door. Niet alleen aan een sterkere connectie en integrale samenwerking, maar ook aan innovatie; High Tech én High Touch. In onze laatste online...

Echte Win-Win Partnerships zijn een Kans voor FM

Echte Win-Win Partnerships zijn een Kans voor FM

Interview Facto Magazine Deze week staat de Facto-Spotlight gericht op Alexandra Boon van Qmatters. Ze beantwoordt vragen over o.a. haar werk, de trends in Facility Management (FM) en geeft haar toekomstvisie op FM. Wat is momenteel in je werk het belangrijkste...

De belangrijkste stap naar Geluk(t)

De belangrijkste stap naar Geluk(t)

Ontdek de GPS voor Geluk Ben jij nu de versie van jezelf die het meest gezond, gelukkig en succesvol is? Als je hier niet volmondig ja op kunt zeggen, is er een groot potentieel wat je nog kunt ontdekken. Een enorme kans, waar je vandaag nog ja tegen kunt zeggen....

Op jouw lijf geschreven

Op jouw lijf geschreven

Het universele pad naar levensgeluk Valt het jou ook op, hoe verschillend mensen deze corona tijd ervaren en er op reageren? Sommigen lijken immuun voor het virus. Ze bruisen van de energie, creativiteit en levensgeluk, zien volop mogelijkheden en surfen eenvoudig op...

Categorieën