De ideale leider verenigt mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten

door jun 11, 2020Leiderschap, Transformatie

Modern Leiderschap: Evenwicht tussen Hoofd en Hart

Door de corona crisis wordt ons leiderschap sterk op de proef gesteld én onder de loep genomen.

Welk leiderschap is nodig om ons feilloos door de crisis te leiden? Welke kwaliteiten heeft de ideale leider?

Meer dan ooit is er behoefte aan leiderschap dat schijnbare tegenstellingen verbindt.

Uit recent onderzoek blijkt dat de ideale leider een combinatie van masculiene en feminiene eigenschappen laat zien. Wat nadrukkelijk iets anders is dan leiderschap op basis van man of vrouw zijn.

Mensen geven aan het meest gelukkig te zijn met een leider die resultaat- én mensgericht is; richting geeft én sociaal, invoelend en verbindend is.

De moderne leider verbindt ratio en gevoel, geeft leiding met hoofd én hart. Combineert duidelijkheid en daadkracht met empathisch luisteren en creatief samenwerken.

Balans tussen Kracht en Kwetsbaarheid

Wat we dus nodig hebben, zijn leiders die mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten verenigen. Leiders die kracht én kwetsbaarheid tonen. De leider van nu heeft een sterke persoonlijkheid én is warm, inlevend en ondersteunend.

Deze kwaliteiten lijken elkaars tegengestelde, maar in balans versterken ze elkaar juist. Beide vormen zijn van belang én hebben we allemaal in ons, mannen en vrouwen.

We zijn op ons best als onze mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten in balans zijn

Daarbij is de ideale leider in staat om zijn of haar stijl bewust aan te passen aan de behoefte van het moment, de ene keer meer masculien, de andere keer meer feminien.

Het goede nieuws: feminien en masculien leiderschap, kan door zowel mannen als vrouwen ontwikkeld worden!

Het indrukwekkende leiderschap van Jacinda Ardern

Een mooi voorbeeld van een leider bij wie de balans tussen masculien en feminien leiderschap goed zichtbaar is, is Jacinda Ardern, de premier van Nieuw Zeeland.

In moeilijke tijden toont zij het krachtige én verbindende leiderschap wat de wereld nodig heeft om uit chaos te komen. Ardern leidt haar land niet alleen met verve en vertrouwen door de corona crisis, maar ook moeiteloos door de twee vorige crises; de schietpartij in Christchurch en vulkaanuitbarsting op White Island.

Ze is in haar crisiscommunicatie duidelijk, eerlijk én zeer empathisch. In haar ‘wees aardig voor elkaar’ aanpak staat verbondenheid en het welzijn van mensen centraal. Doordat ze nadrukkelijk haar menselijke kant laat zien, maakt ze impact.

Voorkeur feminien neemt toe

De waardering voor feminiene kwaliteiten is de afgelopen jaren toegenomen, blijkt uit onderzoek. Mogelijk wordt dit verder versterkt door de huidige gezondheidscrisis. Die is feminien van aard, want deze gaat over zorg, leven en dood, en het gemeenschappelijk belang.

Eigenschappen als empathie en kwetsbaarheid, beide gekwalificeerd als meer feminien, blijken niet alleen essentieel tijdens het leiden van een crisis, maar ook voor de zo broodnodige samenwerking en creativiteit.

Empathie is nodig om jezelf in de behoeften van anderen te kunnen verplaatsen. En kwetsbaarheid is een kwaliteit die helpt bij het durven maken en erkennen van fouten; tijdens een crisis, het samenwerken in win-win partnerships, bij co-creatie en innovatie.

Mannen en vrouwen kunnen het ontwikkelen

De ideale leider verbindt hoofd en hart, is korte termijn daadkrachtig én lange termijn verbindend. Versterkt het vertrouwen door masculiene en feminiene kwaliteiten te verenigen en deze situationeel in te zetten.

Wanneer er in onszelf waardering is voor beide vormen, zal er ruimte ontstaan voor verdere ontwikkeling van onszelf als leider. Als we naast ons denken ook ons gevoel en intuïtie gebruiken, ontdekken we dat we alles al in huis hebben om ons volledige potentieel te realiseren.

Met geslacht heeft het weinig te maken. En dat is interessant voor leidinggevenden die een betere leider willen worden. Want masculiene en feminiene competenties zijn complementair en kun je wel degelijk ontwikkelen, man of vrouw.

Het gaat om de balans en dat kun je leren!

Wil jij ook een betere leider worden? Wij helpen je er graag bij!

Met onze maatwerk Leiderschapsprogramma’s maken we potentieel ontwikkeling leuk én duurzaam. We passen het programma aan op persoonlijke leerdoelen en de vorm die het beste past; online, face to face, in-company, individueel of in groepsverband. Geluk(t) gegarandeerd!

Maak gerust de verbinding om de mogelijkheden voor jezelf, jouw team of organisatie te bespreken.

Alexandra Boon

Alexandra Boon

Geluk(t) voor iedereen door mensen een Thuisgevoel te geven, dat is mijn missie. Als mensen zich in een organisatie thuis kunnen voelen - zichzelf kunnen zijn, zich betrokken voelen en met hun unieke talent van betekenis kunnen zijn voor anderen - ontstaat blijvende vooruitgang voor iedereen. Met onze Leiderschap- en Partnerschap programma’s lever ik graag een bijdrage aan Persoonlijk-, Team-, Klant- en Organisatie Geluk(t); een wereld waar iedereen er toe doet en we samen doen wat er toe doet!

Recente berichten

Proost op Partnerschap!

Proost op Partnerschap!

Het meest Gastgerichte Facilitaire team van Nederland worden, zijn en blijven. Dat is de ambitie van het Gouds Genootschap. Dat (ge)lukt alleen met een duurzaam partnerschap; als je elkaar diepgaand vertrouwt, vergaand samenwerkt en een eenheid bent. Als iedereen...

Een Win-Win Partnership dat werkt!

Een Win-Win Partnership dat werkt!

Coronatijd of niet met het Gouds Genootschap, een facilitair partnerschap bij de De Goudse bouwen we samen gewoon door. Niet alleen aan een sterkere connectie en integrale samenwerking, maar ook aan innovatie; High Tech én High Touch. In onze laatste online...

Echte Win-Win Partnerships zijn een Kans voor FM

Echte Win-Win Partnerships zijn een Kans voor FM

Interview Facto Magazine Deze week staat de Facto-Spotlight gericht op Alexandra Boon van Qmatters. Ze beantwoordt vragen over o.a. haar werk, de trends in Facility Management (FM) en geeft haar toekomstvisie op FM. Wat is momenteel in je werk het belangrijkste...

Zo ontwikkel je meer Moed – 7 Tips

Zo ontwikkel je meer Moed – 7 Tips

Moed is het pad van het Hart We kunnen allemaal wel een beetje meer moed en geluk(t) in ons leven gebruiken. Wat is Moed en hoe helpt het ons? Het Engelse en Franse 'courage' zijn afkomstig van het Latijnse woord 'cor', wat hart betekent. Het maakt direct de essentie...

De belangrijkste stap naar Geluk(t)

De belangrijkste stap naar Geluk(t)

Ontdek de GPS voor Geluk Ben jij nu de versie van jezelf die het meest gezond, gelukkig en succesvol is? Als je hier niet volmondig ja op kunt zeggen, is er een groot potentieel wat je nog kunt ontdekken. Een enorme kans, waar je vandaag nog ja tegen kunt zeggen....

Categorieën